kurs mađarskog jezikaMađarski jezik je službeni jezik Republike Mađarske. On je jedan od šest službenih jezika Autonomne Pokrajine Vojvodine (Srbija), kao i službeni jezik na lokalnom nivou u delovima Rumunije (Transilvanija) i Republike Slovenije (okolina mesta Lendava, u istočnoj Sloveniji).

Kurs mađarskog jezika je veoma koristan jer se mađarski jezik govori i u delovima Slovačke, Ukrajine, Hrvatske i Austrije. Mađarskim jezikom govori 14,5 miliona ljudi. Pošto je mađarski jezik službeni jezik Mađarske, on je istovremeno i jedan od službenih jezika Evropske unije.

Prijavite se na kurs iz mađarskog jezika preko naše online prijave –>

Specifičnosti madjarskog jezika

Mađarski jezik specifičan je po tome što ima veliki broj padeža (lingvisti se ne slažu oko tačnog broja, ali smatra se da ih ima barem 18, ostale smatraju izuzecima, kojih ima mnogo), što ga čini prilično komplikovanim za učenje. Ovo je tipično za aglutinativne jezike, kao što je i mađarski. U mađarskom školstvu se ni ne koriste padeži, nego drugi sistemi analize jezika.

Ugro-finski jezici su jezička porodica prisutna na širokom prostoru Evrope, od Baltika i Skandinavije na severu, do planine Ural i reke Don na istoku. Ukupan broj govornika ovih jezika se procenjuje na 25 miliona. Mađarski jezik je sa 14 miliona govornika najznačajniji jezik ove porodice, dok oni najmanji imaju samo nekoliko govornika (livonski jezik). Neki od ugro-finskih jezika su izumrli u 20. veku.

Zajedno sa samojedskim jezicima ugro-finski jezici čine širu porodicu uralskih jezika. Svi ovi jezici razvili su se iz protouralskog jezika kojim su se ljudi služili pre oko 6000 godina.

Kompleksnosti mađarske gramatike doprinosi i činjenica da mađarski ne poznaje glagol imati. Po mišljenju mnogih lingvista, mađarski jezik se ubraja u grupu jezika koji su veoma teški za savladavanje. Prije svega zbog izuzetno bogatog fonda reči, brojnih sinonima, a potom i zbog komplikovane gramatike. Mađarski jezik ima puno zajedničkih reči sa srpskim, a mnogo reči su i jedan i drugi jezik preuzeli iz turskog i nemačkog.

Mađarski za velike i male - porodični paket